«زهره الادباء فی شرح لامیه شیخ البطحاء» نوشته علامه شیخ جعفر نقدی عماری (متوفی 1370 هـ.ق) و تصحیح و آماده سازی محمد مهدی صباحی کاشانی می باشد. این کتاب در 1 جلد و 304 صفحه به همت موسسه تحقیقاتی ابی طالب به چاپ رسیده است.
حضرت ابوطالب (علیه السلام) از شاعران بزرگ عرب در دوران پیش و صدر اسلام محسوب می شود. از حدود 3000 بیت سروده های آن حضرت، هم اکنون نزدیک به 1000 بیت باقی مانده که بیش از 90 درصد از این اشعار، مربوط به رسول الله(ص) و وقایع اسلامی است؛ مانند دعوت قوم خود به اسلام، تشکر از پادشاه حبشه که به مسلمانان پناه داده بود و از آنان در برابر نمایمدگاناعزامی از سوی مشرکان مکه دفاع کرد، مذمت دشمنان و کارشکنان در راه پیشبرد دین و…
بزرگترین و قوی ترین قصیده آن حضرت، “قصیده لامیه” است که در مدح پیامبر اکرم(ص) بوده و علمای شیعه و سنی آن را نقل کرده اند. این قصیده یکی از شاهکارهای ادبی به شمار می رود؛ آنگونه که «ابن کثیر» (متوفای 774 ق.) نوشته است: “قصیده لامیه به قدری بلیغ و گیراست که غیر از خودِ شاعرش دیگری قادر به سرودن آن نیست.”
قصیده لامیه را شخصیت هایی از تشیع و تسنن در گذشته شرح کرده اند؛ از جمله «علی فهمی بوسنایی»، «علامه شیخ جعفر نقدی عماری» و «علامه سردار کابلی».
کتاب مذکور در بالا، تحقیق و آماده سازیِ شرحی به نام “زَهرَة الأدباء في شرح لاميّة شيخ البطحاء أبي طالب بن عبدالمطلب بن هاشم (عليهم السلام)” تألیف مرحوم علامه شیخ جعفر نقدی عماری (متوفای 1370 ق.) است که مستقیماً درباره این قصیده بحث کرده و ابیات و وقایع تاریخی آن را شرح نموده است.
“مؤسسه فرهنگی تحقیقات و نشر حضرت ابوطالب(ع)” – که یکی از نهادهای مشارکت کننده در برگزاری “همایش بین المللی حضـرت ابـوطالب(ع)؛ حامی پیامبر اعظم(ص)” است – اقدام به احیاء، تصحیح و نشر این کتاب نمود.
اضافه کردن دیدگاه امیرالمؤمنین علی(ع) درباره شعر پدرش حضرت ابوطالب، شرح حال شارح، معرفی شروح دیگر بر این قصیده و نیز فهرست های متعدد در آخر کتاب، از اقدامات انجام شده در نسخه ای است که به مناسبت برگزاری این همایش بین المللی، به وسیله مدیر این مؤسسه حجت الاسلام والمسلمین «صباحی کاشانی» آماده گردیده است.
* ویژگی های کتاب زَهرَةُ الأدباء في شرح لاميّة شيخ البطحاء :
1. زَهرَةُ الأدباء اولین شرح بر قصیده لامیه است که به قلم یک دانشمند شیعی نوشته شده است؛
2. ابیات ذکر شده در این شرح، تا آن زمان جامع ترین روایت قصیده لامیه محسوب می شود که شرح شده است؛ و جامع و ناقل آن فاضل ادیب «محمدتقی خان سپهر» ملقب به «لسان الملک» از ادیبان عصر قاجار است که این قصیده را با 112 بیت جمع و در کتابش ناسخ التواریخ نقل نموده است؛
3. زَهرَةُ الأدباء شرحی مختصر و تا حدودی مستدل است؛
4. شارح، قصیده را بر حسب موضوعات آن به 28 موضوع تقسیم بندی نموده و به هر یک پرداخته است؛
5. یکی از قسمت های موضوعی فوق الذکر ابیات 12 تا 28 است که حضرت ابوطالب(ع) در آن مشترکات مورد احترام جامعه آن زمان را برای مشرکان بر می شمارد و به آنها قسم یاد کرده و تلویحاً – بلکه تصریحاً – پایداری خود در دفاع از دین فرزند برادرش حقانیت او را یادآوری می کند؛
6. در قسمتی دیگر، صفات شخصی و خلق و خوی رسول الله(ص) را بر می شمارد و تأکید می کند که محسّنات ایشان منحصر بفرد بوده و کسی هم طراز او نیست.
بخش ها
– فصل اول
شامل: زندگی نامه مؤلف – امیرالمومنین(ع) و شعر ابوطالب – قصیده لامیه – شروح و ترجمه های قصیده – نسخه مورد اعتماد در این تحقیق – تشکر و قدردانی.
– فصل دوم
شامل: مقدمه مؤلف – زندگی نامه حضرت ابوطالب – دلیل سرودن قصیده لامیه
– فصل سوم
شامل: قصیده لامیه و شرح آن
– فصل چهارم
شامل: عقیده اهل بیت(ع) درباره ایمان ابوطالب – خبر ضحضاح و بررسی راوی آن «مغیرة بن شعبة» – قصیده «اردوبادی» در مدح ابوطالب – ابوطالب و خدمات او به اسلام در قصیده «شیخ الحویزی النجفی» – ابوطالب و برآوردن حاجت مؤلف – مسک الختام
– فهرست ها:
شامل: فهرست آیات – فهرست روایات – فهرست کتب و رسائل – فهرست أعلام – فهرست قبائل و امم – فهرست بلدان و اماکن – فهرست ازمنه و ایام – فهرست قافیه ها – فهرست شعراء و اصحاب دواوین – فهرست لغوی – فهرست أمثال – فهرست مصادر و مراجع – جدول ارقام ابیات قصیده در سایر شرح ها – بحور ابیات شعری در این شرح – فهرست موضوعات
نقد و بررسیها0
هنوز بررسیای ثبت نشده است.