کتاب «حقیقه الاعتقاد بالامام المهدی المنتظر (عج)» تألیف احمد حسین یعقوب توسط «المجمع العالمی للمبلغین» به چاپ رسیده است.
«حقیقة الاعتقاد بالامام المهدی المنتظر عجّلاللهفرجهالشریف» اثر احمد حسین یعقوب، بررسی مبانی کلامی اعتقاد به امام مهدی عجّلاللهفرجهالشریف و علایم و حوادث پیش و پس از ظهور و توضیح احادیث مربوط به امام زمان عجّلاللهفرجهالشریف و ویژگیهای نظام سیاسی مطلوب اسلام میباشد.
ساختار کتاب
کتاب با مقدمه نویسنده در اشاره به مباحث آغاز و مطالب در پنج باب و هر باب در چندین فصل، تنظیم شده است.
نویسنده در این اثر، از منابع حدیثی، تفسیری و تاریخ قدیم اهل سنت و شیعه امامیه استفاده کرده است. وی تلاشهای جمعی و فردی عموم مکاتب فکری و روشنفکران دینی و غیردینی را برای اصلاح جوامع بشری، ناکارآمد دانسته، تنها راه نجات بشریت از ظلم و تجاوزگری و گسترش عدالت را در ظهور امام مهدی عجّلاللهفرجهالشریف دانسته است.
محتوا
در باب اول کتاب در ضمن چهار فصل، مطالبی در مورد غربت اسلام، شکسته شدن پیمانها توسط منافقین، کسانی که قلب هایشان مریض است، دروغ گویان و… و آمادگی برای ظهور حضرت مهدی عجّلاللهفرجهالشریف بیان شده است.
در باب دوم، اعتقاد به مهدی منتظر عجّلاللهفرجهالشریف ، در ضمن هفت فصل مورد بحث و بررسی قرار گرفته است:
۲.۱ – فصل اول
در فصل اول، نویسنده ضمن بررسی شیوع، انتشار و حقیقت این اعتقاد، تعدد اشکال و نمونههای آن را بیان کرده و به این نکته اشاره دارد که اعتقاد به منجی، در سایر ملل و ادیان از جمله مسیحیت و یهودیت نیز وجود دارد.
۲.۲ – فصل دوم
به باور نویسنده، اعتقاد به ظهور حضرت مهدی عجّلاللهفرجهالشریف، مکان و جایگاه بارزی در اسلام داشته و بزرگان دین، تاکید زیادی بر این مطلب کردهاند. به باور وی، اعتقاد به آنحضرت عجّلاللهفرجهالشریف ، در قلوب تمام مسلمین وجود دارد و مسلمانان، آن را جزء مهمترین اعتقادات اسلامی و حکمی از احکام آن، همانند تسبیح، تهلیل، نماز، روزه و ایمان به غیب میدانند. وی کتاب و سنت را مصدر و منبع این اعتقاد میداند.
۲.۳ – فصل سوم
در فصل سوم، اعتقاد به مهدویت و ظهور حضرت مهدی عجّلاللهفرجهالشریف ، از منظر قرآن کریم، نگریسته شده است. در این فصل، آیاتی که به اعتفاد نویسنده، به امام عصر عجّلاللهفرجهالشریف و ظهور ایشان، دلالت دارند، مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.
۲.۴ – فصل چهارم
مهدی منتظر عجّلاللهفرجهالشریف در بیان پیامبر صلیاللهعلیهوآلهوسلّم و سنت ایشان، در فصل چهارم، مورد بحث قرار گرفته است. نویسنده، ضمن اشاره به تکامل و عمق ارتباط بین قرآن و سنت نبوی، به کارشکنیهای اطرافیان پیامبر صلیاللهعلیهوآلهوسلّم ، بیماری آنحضرت صلیاللهعلیهوآلهوسلّم در روزهای پایانی عمر و تهمت به هجر و هذیان و منع و جلوگیری از روایت و کتابت احادیث پیامبر صلیاللهعلیهوآلهوسلّم اشاره کرده است.
۲.۵ – فصل پنجم
در فصل پنجم، دو مکتب موجود در اسلام و نحوه برخورد هر یک با سنت نبوی پیرامون مبحث مهدویت، مورد بحث قرار گرفته است. این دو مکتب، عبارتند از:
۱- مکتب خلافت و اهل تسنن؛ که در آن، به حقیقت دینی بودن اعتقاد به مهدی منتظر عجّلاللهفرجهالشریف و بشارت رسول الله صلیاللهعلیهوآلهوسلّم به ظهور ایشان اشاره و صدها حدیث از پیامبر صلیاللهعلیهوآلهوسلّم در مورد مهدی علیهالسّلام ، نسب ایشان، حتمیت ظهور، علامات ظهور، عصر ظهور از طرف بزرگترین صحابه پیامبر صلیاللهعلیهوآلهوسلّم ، به صورت متواتر نقل شده است که عقلا، اجتماع همه آنها بر کذب، محال میباشد.
۲- مکتب اهل بیت علیهالسّلام ؛ که اساتید آن، ائمه معصومین علیهالسّلام بوده و اولین آنها، به دست شخص پیامبر صلیاللهعلیهوآلهوسلّم تربیت شده و با وی، در طول حیات مبارکشان، زیر یک سقف، زندگی کرده و وارث علم نبوت و کتاب بوده و با گوشهای خود، بشارت به ظهور حضرت مهدی عجّلاللهفرجهالشریف و خصائص و ویژگیهای آن را، شنیده است.
نویسنده با بررسی هر یک از این دو مکتب، به اثبات حقیقت اعتقاد به مهدویت پرداخته و به این نکته اشاره دارد که با نگریستن به اتحاد هر دو در این موضوع، احتمال اجماع آنها بر کذب، به هیچ وجه، وجود نخواهد داشت.
در ادامه، به راویان احادیث مهدویت، اشاره شده است.
در فصل ششم، به علمایی که احادیث مربوط به حضرت مهدی عجّلاللهفرجهالشریف را ذکر کردهاند، اشاره شده است. برخی از این علما، عبارتند از:
۱- علمای مکتب اهل بیت علیهالسّلام : کلینی، صدوق، مجلسی، عاملی.
۲- علمای مکتب اهل تسنن: بخاری، ترمذی، حاکم نیشابوری، ابوجعفر عقیلی، بیهقی و ابن اثیر.
۲.۶ – فصل هفتم
در فصل هفتم، اسباب تشکیک و شبهه در احادیث مهدویت بیان و به هر یک، پاسخ داده شده است. برخی از این اسباب، عبارتند از:
۱- ادعای این که بخاری و مسلم، اشاره نکردهاند که چه احادیثی صراحت به مهدی منتظر عجّلاللهفرجهالشریف دارند.
۲- ابن خلدون، برخی از احادیث وارده در مورد مهدویت را ضعیف دانسته است.
در طول تاریخ، بسیاری ادعای مهدویت داشته و کذب ایشان معلوم شده است.
۲.۷ – باب سوم
در باب ثالث، در ضمن هفت فصل، نظریه مهدویت و اعتقاد به ظهور آنحضرت عجّلاللهفرجهالشریف ، بنیان اساسی شریعت اسلام، دانسته شده است.
در فصل اول، حتمیت ظهور حضرت مهدی عجّلاللهفرجهالشریف نزد اهل بیت علیهالسّلام و شیعیان ایشان و خلفا و پیروان آنها، مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.
نویسنده در این فصل، ضمن اشاره به این نکته که حتمیت ظهور حضرت مهدی عجّلاللهفرجهالشریف ، از جمله موارد اجماعی میباشد، نمونههایی از احادیث نبوی که علمای اهل سنت آنها را نقل کرده و در آنها، به حتمیت ظهور تاکید کردهاند آورده و در ادامه، این احادیث را به صورت موجز، مورد تحلیل قرار داده است.
در باب چهارم، هویت مهدی منتظری که رسول الله صلیاللهعلیهوآلهوسلّم به آمدن ایشان، بشارت داده به همراه علامات ظهور ایشان، در ضمن هفت فصل، مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.
نام مهدی منتظر عجّلاللهفرجهالشریف و نام پدر، جد و کنیه ایشان؛ علمایی که به نام آنحضرت تصریح کردهاند؛ آیات و معجزات مخصوص به ایشان؛ غیبت امام مهدی عجّلاللهفرجهالشریف ؛ دولت اهل بیت علیهالسّلام و مدت حکومت آنحضرت عجّلاللهفرجهالشریف ؛ علامات قبل از ظهور و علامات زمان ظهور، از جمله عناوین فصول این باب میباشد.
در آخرین باب کتاب مطالبی پیرامون انصار و اعوان حضرت مهدی عجّلاللهفرجهالشریف و مدت و روش حکومت ایشان، مطرح شده است. از جمله مباحث این باب، میتوان به امور زیر، اشاره کرد: یاری شدن آنحضرت به وسیله ملائکه، جنگهای حضرت مهدی عجّلاللهفرجهالشریف ، ترتیب وقایع ظهور، ویژگیهای دولت مهدی عجّلاللهفرجهالشریف .
نقد و بررسیها0
هنوز بررسیای ثبت نشده است.